Titel

UX Designer 2FTE

Organisatie

DUO verzorgt als uitvoeringsorganisatie, zijn de onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de uitvoering van complexe wet-en regelgeving en heeft een uitgebreid dienstenpakket. DUO financiert en informeert onderwijs deelnemers en onderwijsinstellingen. Voor verdere informatie zie www.duo.nl

Functie eisen

 • Enige ervaring in de UX-wereld als UX-designer, aantoonbaar met inzichtelijk en onderbouwd online portfolio. Dit kan ook deels ervaring zijn die tijdens de studie is opgedaan in stages en afstudeeropdrachten.
 • Ervaring met Sketch, Figma of vergelijkbare designtools 
 • Minimaal HBO afgestudeerd met voorkeur voor ontwerpgerelateerde opleiding (bij voorkeur interaction design, CMD, industrieel ontwerp, human technology) 


Wensen:

 • Kennis van werkwijzen als human centered design en design thinking
 • Kennis van front-end technieken (html, css, javascript) en frameworks (angular, react, vue)
 • Kennis van het toepassen en doorontwikkelen van een designsysteem
 • Bij voorkeur ervaring met technieken, tools en werkwijzen als human-centered design, design thinking, designsystemen, webrichtlijnen, front-end technieken en frameworks. 


Competenties:

Aanwezigheid c.q. ontwikkelbaarheid van voor de functie belangrijke competenties zoals:

 • Klantgerichtheid
 • Analyseren
 • Samenwerken
 • Omgevingsbewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Voortgangscontrole
 • Zelfontwikkeling
 • Creativiteit
 • Inlevingsvermogen
 • Initiatief

Achtergrond opdracht

Let op: dit betreft een detavast aanvraag.


Als UX-designer werk je binnen het DevOps team wat zich bezig houdt met het ontwikkelen van applicaties rondom het inplannen en afnemen van Examens. Dagelijks spreek je met je teamleden de voortgang door. Jij start het designproces op en voert gesprekken met gebruikers en opdrachtgevers. Dat kunnen experts uit onze eigen organisatie zijn, maar ook bijvoorbeeld studenten of scholieren. Op basis van die gesprekken trechter je de wensen en bepaal je wie en wat je nodig hebt om de gewenste oplossingen te realiseren. Je gaat met het servicedesign aan de slag en spart hierbij met je collega-designers over de beste uitwerking.


Door continu te toetsen en te valideren met de betrokken partijen garandeer je een functioneel, realiseerbaar en begrijpelijk ontwerp. Je presenteert en beargumenteert ontwerpkeuzes, gebruikt klantonderzoeken, verzamelt statistische klantdata en zorgt ervoor dat gebruikers de prototypes kunnen testen. Doordat je deelneemt aan opleidingen en congressen en jezelf op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen, creëer je steeds vernieuwende manieren om je eigen werk én de producten die je oplevert vorm te geven. Ook lever je een bijdrage aan de online visie, die je vertaalt naar UI-componenten en interactiepatronen in het DUO-designsysteem. En je coacht je teamleden op het gebied van UX-design, zodat de UX-gedachte steeds breder gedragen wordt binnen de organisatie.


Gezien het karakter van de detavast uitvraag zullen deze werkzaamheden stap voor stap je eigen verantwoordelijkheid worden. Dit begint bij het zelfstandig kunnen maken van de UX designs voor het betreffende team. In stappen ga je daarna ook het proces van onderzoek, het organiseren van sessies en het uitdragen van de UX-gedachte op je nemen. Zo bouw je stap voor stap je kennis en ervaring op. Je wordt begeleid vanuit je werkgever met coaching en gerichte opleidingen, binnen DUO zul je door je collega designers gecoached worden en wordt je in staat gesteld aan congressen en relevante trainingen deel te nemen.


Door regelmatige voortgangsgesprekken met jou en je werkgever bepalen we samen of je op koers ligt en waar je eventueel je kennis nog moet bijspijkeren. Uiteindelijk kom je, als je in staat bent zelfstandig met onderstaand takenpakket aan de slag te gaan en er is wederzijdse instemming op grond van de resultaten, in vaste dienst bij DUO.


Het uiteindelijke takenpakket van de UX-designer bij DUO:

 • Je ontwerpt digitale diensten waarmee onze klanten makkelijk en snel hun doel kunnen bereiken. Of het nu gaat om een student die studiefinanciering aanvraagt of een inburgeraar die examen moet doen: jij dompelt je onder in hun wereld en weet hun behoeften te vertalen naar gebruiksvriendelijke websites en applicaties
 • Je start het designproces op en voert gesprekken om context, behoeften en wensen van klanten en andere belanghebbenden binnen en buiten de organisatie in kaart te brengen.
 • Je vertaalt deze wensen en behoeften naar realiseerbare ontwerpen die je continu valideert met de betrokken partijen
 • Je beargumenteert ontwerpkeuzes en presenteert en adviseert over deze oplossingen aan interne en externe belanghebbenden
 • Je begeleidt het designproces van concept tot realisatie en werkt daarin nauw samen met de DUO DevOps teams
 • Je levert een bijdrage aan de online visie en strategie en vertaalt dit door naar ui-componenten en interactiepatronen in het designsysteem.


Achtergrond opdracht:

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werkt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is de schakel tussen iedereen die met onderwijs te maken heeft: studenten, ouders, docenten, scholen, universiteiten, beleidsmakers en overheidsorganisaties. DUO is volop in beweging. Zo houden wij ons meer dan ooit bezig met de vraag hoe wij onze klanten nog sneller, beter en kostenefficiënter 24/7 van dienst kunnen zijn. ICT speelt daarin een belangrijke rol; innovatie en de nieuwste technologieën staan in de ontwikkeling van DUO centraal.


UX speelt daarbij een belangrijke rol. Het Online team is daarbij binnen de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dé expert op het gebied van human-centered design en digitale dienstverlening. Ons team bestaat uit circa 30 UX-onderzoekers, UX-designers, redacteuren en webanalisten. We werken aan eigen projecten en ontwikkelen standaarden voor scrumteams binnen de organisatie. De projecten realiseren we met DevOps-teams waarin alle disciplines voor het bouwen van websites en applicaties vertegenwoordigd zijn. Bij DUO hebben we wel 50 van die teams.


Onderling vertrouwen we op onze kennis en kunde, werken we met gedrevenheid en oog voor de eindgebruiker, en helpen we elkaar waar we kunnen. We vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van elkaars werk. Daarom heb je dagelijks contact met je collega’s uit de DevOps-teams, elke week een online of offline meeting of design-coffee met de andere designers en regelmatige meetings met het hele Online team. Daarnaast organiseren je collega’s op eigen initiatief kennissessies, nodigen we toonaangevende bedrijven uit voor presentaties en komen we regelmatig informeel bij elkaar met collega’s in andere functies en teams. Binnen DUO werken we hybride: deels vanuit huis en deels vanuit onze mooie kantoren in Groningen en Den Haag. 

Opdracht informatie

Let op: dit betreft een detavast aanvraag.


Interesse?

Stuur ons dan uiterlijk 20 juli 2022, voor 13.00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.

Mail mij deze opdracht

Gerelateerde opdrachten

Voor Software Development