Titel

Test specialist

Organisatie

De opdrachtgever is actief in de overheidsbranche.

Achtergrond opdracht

Voor onze opdrachtgever in Den Haag zijn we op zoek naar een Test Specialist.

Omschrijving
De totstandkoming van de Nederlandse wet- en regelgeving is een complex proces met veel verschillende actoren. De informatiestromen en de daarbij behorende ondersteunende informatiesystemen die het digitaal publiceren en consolideren van wet- en regelgeving mogelijk maken, zijn zeer specifiek gericht op het wetgevings- en publicatiedomein. (Door)ontwikkeling van deze informatiesystemen, of (door)ontwikkeling van technische componenten waarmee deze informatiesystemen worden opgebouwd, vereist dan ook brede kennis van de vraagstukken die spelen binnen het domein van wetgeving en elektronisch publiceren.
Onze opdrachtgever houdt zich bezig met overheidsinformatie portalen zoals het ontwerp, ontwikkeling en beheer van content en publicatiesystemen. Hiervoor wordt een platform ontwikkeld dat de basis vormt voor de Landelijke Voorziening voor Bekendmaken en Beschikbaarstellen (LVBB). Op 1 januari 2019 is een betaversie van de LVBB live gebracht. De LVBB moet bij het inwerking treden van de omgevingswet in 2021 volledig operationeel zijn. Daarbij is behoefte aan een senior functioneel tester.

Taken en verantwoordelijkheden
Het opstellen van testplannen, opleveren van testscripts en het uitvoeren van functionele testen voor user stories van features binnen de business API en de Data Store-laag. De volgende testplannen en uitgevoerde functionele testen worden hierbij verwacht:
a) Functionele acceptatietesten
b) Ketentesten
c) Aansluittesten op het aanleverkoppelvlak van de LVBB

Unittesten en geautomatiseerde regressietesten zijn reeds belegd bij het ontwikkelteam en de overige tester. Dit geldt ook voor eventuele Security en Performance testen. Er wordt wel verwacht dat hierbij ondersteuning verleend wordt indien dit noodzakelijk is.
De werkzaamheden van de functionele tester vinden plaats conform Agile/Scrum. Voorafgaand aan elke sprint zal in onderling overleg worden bepaald welke user stories/functionaliteit door de kandidaat zal worden getest.

Naast het functioneel uitvoeren van de testen en opleveren van testplannen en testproducten dient de functionele tester een proactieve bijdrage te leveren aan het toetsen, het opstellen en het meedenken over testrichtlijnen. Dit gebeurt onder regie van een Software architect. Hieruit kunnen tevens concrete werkzaamheden volgen voor de functionele tester (bijvoorbeeld het opstellen van een generieke richtlijn) die de kandidaat buiten de sprints om levert.

Functie eisen

Het functioneel testen heeft een technologische oriëntatie. Onze opdrachtgever zoekt daarom een senior functioneel (keten)tester met aantoonbare kennis en ervaring van XML. Een pré is JAVA en XML gerelateerde technologieën zoals XQuery. De (keten)tester is samen met de functioneel en de technisch applicatiebeheerfunctie naast het huidige scrum team gepositioneerd geplaatst. Er wordt vanuit gegaan dat de senior tester en het scrum team (in het bijzonder de tester van het team) nauw samen zullen samenwerken.

Eisen:
a.    Minimaal afgeronde relevante HBO-opleiding en WO-denkniveau
b.    Minimaal 3 jaar ervaring met functioneel testen van backend systemen
c.    Minimaal 3 jaar hands-on ervaring binnen Agile Scrum projecten
d.    Aantoonbare kennis van en ervaring met XML-gerelateerde technieken in complexe documentstructuren
e.    Aantoonbaar ISTQB gecertificeerd of vergelijkbaar (bij mogelijk intakegesprek certificaat meebrengen)
f.    In voldoende mate beheersing van de Nederlandse taal die nodig is voor de uitvoering van de werkzaamheden
g.    Kandidaat beschikt over een eigen (ontwikkel-) laptop t.b.v. de uit te voeren werkzaamheden.

Wensen:
a.    ISTQB Technical Test analist of vergelijkbaar
b.    Kennis van en ervaring met uitwisselingsstandaarden zoals Digikoppeling
c.    Kennis van en ervaring met Geo/GIS technologie
d.    Kennis van en ervaring met officiële publicaties, wet- en regelgeving
e.    Kennis van en ervaring met het kennisdomein Ruimtelijke Ordening

Competenties:
a.    Sterke communicatieve vaardigheden in woord en geschrift
b.    Sterke analytische vaardigheden
c.    Sterke sociale vaardigheden
d.    Energiek en pro-acties
h.    Flexibel en een gezonde dosis pit (geen 9 tot 5 mentaliteit)

Opdracht informatie

Beschikbaarheid:
a. Bij voorkeur per begin april 2019, maar uiterlijk per medio mei 2019
b. Inzet bij voorkeur 5 dagen a 8 uur – gemiddeld 36 uur per week
c. Voor 12 maanden met optie op verlenging met 2x 6 maanden
d. Intakegesprekken: vrijdag 29 maart en maandag 1 april 2019 

Interesse?
Reageer dan voor 25 maart 18:00 uur met een recent cv + gerichte motivatie, beschikbaarheid en het all-in uurtarief (inclusie reis- en verblijfskosten, exclusief BTW).

Gerelateerde opdrachten

Voor Testing & Quality Management