Titel

Informatie analist

Organisatie

De KB is de nationale bibliotheek: vanuit de kracht van het geschreven woord dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dit doen we samen met vele partners in het domein van de openbare bibliotheken, het erfgoed en de wetenschap. Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie-Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar. De vrije toegang tot dit gezamenlijke bezit van publiek gefinancierde bibliotheken zorgt ervoor dat mensen op nieuwe ideeën worden gebracht en op elkaars inzichten kunnen voortbouwen.

In ruim tweehonderd jaar is de KB uitgegroeid tot een nationaal en internationaal bekende wetenschappelijke instelling. Daarnaast heeft de KB sinds 2015 ook een belangrijke coördinerende rol in het netwerk van openbare bibliotheken. Er werken bijna vierhonderd medewerkers, de collectie bestaat uit zeven miljoen items, en zo'n 90.000 klanten bezoeken ons gebouw ieder jaar. Via internet vinden miljoenen mensen hun weg naar al het moois en interessants dat wij voor u bewaren. De KB is de spil in het netwerk van (openbare) bibliotheken in Nederland en bouwt aan de nationale digitale bibliotheek.

Achtergrond opdracht

Als informatieanalist ben je breed inzetbaar voor projecten en analysewerkzaamheden. Je kernwerkzaamheden zijn analyseren, structureren, specificeren en problemen oplossen. Je werkveld omvat de digitale bibliotheek, digitalisering en de digitale infrastructuur. Je vertaalt informatiebehoeften vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen in informatievoorziening. Je bijdrage aan projecten zal variëren van het aansluiten van functionaliteit op de bestaande informatiearchitectuur tot (mede)uitwerken van een business case voor een nieuwe dienst.

De KB heeft taken in de domeinen van de nationale digitale bibliotheek, wetenschap en erfgoed. In het afgelopen decennium heeft de KB grote digitaliseringtrajecten voor boeken, kranten en tijdschriften opgezet en uitgevoerd. Daarnaast krijgt de KB voor haar depot-functie born digital publicaties van (inter)nationale uitgevers. Afhankelijk van het projectdoel en de samenstelling van het projectteam, helpt de informatieanalist de business met het vaststellen van de requirements en een vertaling daarvan naar implementeerbare en testbare specificaties. De informatieanalist wordt naast projecten bij ad hoc vraagstukken ingezet. Kortom, je vormt in zowel de KB projecten voor openbare bibliotheken als voor wetenschap en erfgoedsector een onmisbare schakel in het ontwikkelproces.

Functie eisen

  • Academisch werk- en denkniveau;
  • Minimaal 5 jaar ervaring als informatieanalist in complexe omgevingen;
  • Kennis van en ervaring met het opstellen van functionele en niet-functionele requirements, functionele ontwerpen, use cases of user stories;
  • Kennis van en ervaring met ontwerpmethoden en -technieken, zoals UML en BPMN;
  • Kennis van en ervaring met applicatie-integratie, berichtdefinities, SOA-principes en component-gebaseerd ontwerpen;
  • Scrum master vaardigheden
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden naar verschillende doelgroepen toe;
  • Creatief en proactief en sterk analytisch
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift

Gerelateerde opdrachten

Voor Projectmanagement