Sommigen verrassen we er nog mee. Maar de meesten kijken er inmiddels reikhalzend naar uit.

Onze jaarlijkse aspergeactie is weer van start gegaan. Het is inmiddels een gewaardeerde traditie geworden onze relaties te bedanken met een kistje van het mooiste witte goud en een passende witte wijn.

Net als voorgaande jaren zijn we benieuwd hoe de asperges uiteindelijk opgediend worden. Recepten, traditioneel of out of the box, simpel of juist heel bijzonder, we horen het graag. En vergeet daarbij vooral ook de foto’s van het eindresultaat niet te delen: #aspergeactie.

Voor degenen die daar inspiratie bij nodig hebben onderstaand een van de recepten van vorig jaar. Velen hebben al genoten van de Limburgse aspergesoep van Sabine. Eet smakelijk allemaal!

 

Limburgse aspergesoep

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 1 vleesbouillontablet
  • 1½ liter kraanwater
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 1 ei
  • 150 g gekookte ham
  • 4 el slagroom
  • 2 el peterselie
  • Oerbrood (met kruidenboter en plakje kaas)

Bereiden

Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Breng de asperges en het bouillontablet in een (asperge)pan met 1.5 liter water aan de kook. Neem na 15 min. de asperges uit de pan. Snijd de gekookte asperges in stukjes.

Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter. Laat dit even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij. Laat de soep 15 min. op laag vuur doorkoken.

Kook het ei hard, laat schrikken en prak fijn met een vork. Voeg het ei, de aspergestukjes, hamreepjes en de slagroom toe aan de soep.

Breng het geheel op smaak met zout en (versgemalen) peper en strooi de fijngesneden peterselie erover.

Snijdt een paar dikke plakken oerbrood en besmeer deze met kruidenboter. Rooster deze in de oven, indien gewenst kan er ook nog een plakje kaas over de kruidenboter gelegd worden.

Eet smakelijk!