Tot zo’n drie jaar geleden verstrekte de VAR niet de scheidsrechter, maar zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers de nodige duidelijkheid. Over loonheffingen wel te verstaan.

Sinds 1 mei 2016 is alles anders. De Verklaring Arbeidsrelatie is afgeschaft, opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten nu modelovereenkomsten gebruiken om hun gezagsverhouding te duiden. Althans, dat is wat de nieuwe Wet Deregulering Arbeidsrelatie voorschrijft. In de praktijk blijkt dit zo’n ingewikkeld proces dat handhaving van de Wet DBA niet mogelijk is. Nou ja, behalve dan bij duidelijk misbruik…

Maar die duidelijkheid, zoals de nieuwe voetbal-VAR die inmiddels wekelijks verschaft, ontbreekt nu in de professionele wereld van loonheffingen. Met als vervelend gevolg dat verschillende bedrijven 'checks' aanbieden die de gewenste zekerheid moeten geven. Inclusief een mooi certificaat. Voor zelfstandigen maar vooral ook om helderheid te verschaffen richting opdrachtgevers. Want verdacht worden van misbruik of zelfs een heuse naheffing, daar zit natuurlijk geen enkele opdrachtgever op te wachten.

Een uitkomst in een onzekere (transitie)periode dus, zulke zzp-certificaten waarin gecheckt wordt of een zelfstandige echt wel zelfstandig is? Nou, nee. Want in de praktijk hebben deze certificaten geen enkele rechtsgeldigheid! De Belastingdienst is en blijft namelijk de baas. Net zoals gelukkig ook de scheidsrechter de baas is en blijft op het voetbalveld!

Meer lezen over de zzp-certificaten, Trouw schreef er een mooi artikel over. Meer weten over de (inhoud en handhaving van de) WDBA? Neem via onderstaand reactieformulier contact op met Arno Pronk of bel hem op 030 – 6001530.

Arno Pronk profiel foto.png Neem contact op met Arno Pronk
Add Customer