We zijn laat gaan vaccineren ‘omdat de ICT systemen nog niet klaar waren’. Er werd vertrouwd op bestaande structuren die niet ingericht zijn op een pandemie. Pas later in het traject begon het te dagen dat het anders moest. En daardoor zijn de ICT-systemen niet tijdig aangepast.

Waardoor er nu risico op maandenlange vertraging bij vaccineren is: ‘Wie zich nu wil laten vaccineren, staat soms een uur in de wacht bij een callcenter”. Waar is de online-oplossing?

En dat terwijl verschillende mutaties van het virus de kop op duiken en er wellicht geloot moet worden om het laatste IC-bed.

Het wijzigen van specs tijdens een project is geen onbekend fenomeen in de ICT. Evenals de ethische dilemma's die daarbij een rol kunnen spelen. Daarom dat wij de spelregels zo willen aanpassen dat er eerder voor de juiste weg wordt gekozen, dat de beren op de weg eerder worden gezien. Daarom dat wij actief zijn in de ontwikkeling van een ethisch raamwerk voor dit soort gevallen, inclusief de nieuwe uitdagingen die Big Data/AI brengt.

En daarom werkt Bramjan Mulder (Consultant for Ethics, IT Competences and Soft Skills) voor De Staffing Groep aan een Europese ethiek-standaard voor de IT en maakt hij bovendien deel uit van de Stakeholderboard van Project SHERPA, een Europees project dat gaat over IT én over impact. Meer weten? Vragen? Neem via onderstaand reactieformulier contact op met Bramjan.

BJ.jpeg Neem contact op met Bramjan Mulder
Add Customer