Hierbij is het cruciaal dat organisaties duidelijk hebben welk talent – of welke competenties – zij al in huis hebben. In hoeverre spelen competenties al een rol in de selectieprocedure van Nederlandse organisaties? Hebben zij überhaupt duidelijk in beeld welke competenties hun bedrijf verder zullen helpen, of staan ze nog in de kinderschoenen wat betreft de zogeheten talent journey? De Staffing Groep vroeg het aan 1.055 Nederlandse HR-verantwoordelijken. De resultaten vind je hieronder én in de nieuwe special van De Staffing Monitor.

Competenties leidend

Steeds meer Nederlanders betreden de arbeidsmarkt met een masterdiploma op zak, vaak gepaard met indrukwekkende werkervaring en nevenactiviteiten. Hun cv’s lijken hierdoor steeds meer op elkaar, waardoor het selecteren van het juiste talent enkel op basis hiervan een uitdagende klus is. Maar liefst vier op de vijf HR-verantwoordelijken stellen daarom competenties van kandidaten bovenaan tijdens hun selectieprocedure. Organisaties met minder dan honderd werknemers doen dit met 83 procent het meest. Bekijk de visual voor de exacte cijfers, verdeeld over de verschillende bedrijfsgrootten.

Duidelijk competenties bepalen

Talenten beschikken niet zozeer over de juiste diploma’s of werkervaring, maar vooral over specifieke competenties die nodig zijn om een taak te vervullen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse HR-professionals niet scherp heeft over welke competenties hun medewerkers moeten beschikken, wil de organisatie over vijf jaar nog succesvol zijn. Bovendien vindt een derde van hen het lastig om te bepalen welke talenten (intern of externe) kandidaten voor een functie bezitten. In hoeverre dit verschilt tussen kleine en (middel)grote organisaties, vind je terug in de visual.

In gesprek met medewerkers

Binnen de talent journey draait het erom dat het juiste talent op het juiste moment op de juiste plek zit. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de huidige medewerkers. Hiervoor zijn periodieke gesprekken met het personeel noodzakelijk, zodat HR én managers weten wie over welk talent beschikt én waar diegene zichzelf het liefst ziet werken. Uit het onderzoek blijkt dat dit volgens drie op de tien HR-professionals onvoldoende gebeurt. Opvallend genoeg geven vooral respondenten uit en rondom de Randstad dit aan. In hoeverre dit geldt voor HR-specialisten uit de andere regio’s, zie je in de visual.

De Staffing Monitor

De Talent Journey staat ook centraal in de zojuist verschenen nieuwe editie van De Staffing Monitor, onze kijk op en cijfers van de actuele arbeidsmarkt. Met onder meer een strategie voor het managen, vinden, behouden en ontwikkelen van talent en de vijf onderdelen van een uitgekiende Talent Journey. Download De Staffing Monitor hier, gratis en vrijblijvend. 

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Over De Staffing Monitor? Of bent u benieuwd wat een passende talentstrategie voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan via onderstaand reactieformulier contact op met Bramjan Mulder.

BJ.jpeg Neem contact op met Bramjan Mulder
Add Customer