Op donderdag 30 november 2017 organiseerden De Staffing Groep en Fox IT in het Dynahouse een evenement over Cybersecurity. Fox IT liet als expert een aantal De Staffing Groep relaties zien wat gebeurt in de Cybersecuritywereld. Sprekers zijn: Martin Zandvliet, Sanne Maasakkers en Ivo van Schelven.

Bedrijfscontinuïteit door cyberbeveiliging

De missie van Fox IT is duidelijk: “For a more secure society. Iedereen dient veilig toegang te hebben in de maatschappij. Technologie heeft een enorme impact op ons professionele en persoonlijke leven. Internet heeft de traditionele barrières voor het delen van informatie weggenomen en digitalisering heeft geleid tot nieuwe businessmodellen en klantbelevingen. Naast voordelen hiervan, nemen ook de kwetsbaarheden en mogelijkheden tot misbruik toe. Tot de grote uitdagingen voor organisaties behoren daarom het beheersen van de bedrijfsrisico’s en het garanderen van de bedrijfscontinuïteit op de meest (kosten)efficiënte manier. De enige manier om de criminelen vóór te blijven is een actieve beveiliging tegen cyberaanvallen. Cyberbeveiliging is een continu proces met als doel het zeker stellen van de bedrijfscontinuïteit en het voorkomen van schade. 

Bewustwording van de risico’s

Door Fox IT werd inzicht gegeven van de risico’s waar wij dagelijks mee te maken hebben. Alleen al door het gebruik van open netwerken stellen wij onze gegeven open voor mogelijke misbruik. Nu zal het niet zo zijn dat dit gebruik altijd een gevaar is, maar bewustwording van de gevaren is echt nodig. Meer en meer criminelen trachten gegevens van burgers te bemachtigen en er misbruik van te maken. Nu kennen wij allemaal de ‘phishing’ mails, maar zo zijn er meer manieren, waarop onze gegevens worden misbruikt. Door dit op hele grote hoeveelheden te verspreiden wordt hier door criminelen veel geld mee verdiend.

Wetgeving (AVG / GDPR)

Vervolgens werd specifieker ingegaan op de nieuwe wetgeving. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG, en in het Engels GDPR) zal vanaf 25 mei 2018 de nieuwe standaard worden. Hiermee komen er voor het bewaren van gegevens en openbaarheid vele nieuwe richtlijnen. Het overtreden van de wet kan tot hoge boetes gaan leiden. Uiteindelijk zal de Uitvoeringswet AVG (UAVG) de richtlijnen tot handhaving omschrijven. Misbruik van persoonsgegevens zal hierdoor naar verwachting afnemen.

Ethical hacking van bezoekers

Tenslotte nam een ethical hacker ons mee in wat er in het dagelijks leven allemaal mis kan gaan. Door verschillende tools op haar PC kon ze zien dat er mensen in de zaal op zoek waren naar restaurants, reizen en zelfs een privé adres was te achterhalen. Op deze wijze gaf zij inzicht in de gevaren.  Om een leek op Cybersecurity inzicht te geven van de gevaren van het internet werd dit filmpje getoond:  https://vtm.be/voor-de-show/filmpje-over-waarzegger-wordt-heuse-internethit

Hiermee ging vervolgens iedereen met een apart gevoel aan de borrel, goed verzorgd in het Dynahouse. Al met al was het een geslaagd event.

Mocht u vragen hebben over de aanpak van Cyber Crime of over het beschermen van uw gegevens, neem dan contact op met Tijl van der Linden (De Staffing Groep) of Martin Zandvliet (FOX IT).