Het SHERPA-project laat zien hoe slimme informatiesystemen inwerken op ethische- en mensenrechtenkwesties.

In september werden een aantal zogenaamde ‘scenario workshops’ georganiseerd. Dinsdag 25 september en woensdag 26 september vonden de bijeenkomsten plaats in Enschede. Bramjan Mulder was namens De Staffing Groep aanwezig tijdens de sessie met het thema ‘transport’. Waarbij interessante casussen werden besproken. Wie doet er in de toekomst rijexamen: jij of je auto? Of als een aanrijding niet voorkomen kan worden: offert de auto de bestuurder of de groep voetgangers? En hoe zit het met de levensduur, niet van de auto zelf maar van de software: kan jouw auto naar de sloop als de leverancier de software niet meer update (zoals dat bij Windows XP na 15 jaar het geval was, maar bij mobiele telefoons al na enkele jaren)?

Vragen die je aan het denken zetten. Net zoals deze ontwikkelingen ons nu ook al bezig houden vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt. Immers, welke kwalificaties moeten toekomstige werknemers hebben om aan de slag te gaan met dergelijke (technische) ontwikkelingen? Hoe gaat het onderwijs daar op aansluiten? Kortom, hoe voorkomen we dat er dadelijk een gebrek aan bekwame werknemers ontstaat?

Ook geïnteresseerd? Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Bramjan!

Bramjan Mulder is expert digitale vaardigheden bij IT-Staffing en voorzitter van de normcommissie ‘ICT Professionaliteit en digitale vaardigheden’. SHERPA gaat over IT én over impact. Daarom is Bramjan door NEN opgenomen in het Stakeholder Board van het SHERPA-project.